LogoHome

Miért éppen faház?

Miért éppen faszerkezet? Melyek a faházak előnyei?

A fa az egyik legrégebbi építőanyag, amelyet már az ókor óta használnak házak építésére. Ez egy sokoldalú anyag, amelyből építhetünk faházat a hegyekben vagy éppen egy modern házat a városban.

Rövidebb építési idő. Egy faház gyorsabban épül, mint egy tégla- vagy betonház. Vannak olyan faházak, amelyek 2-3 nap alatt felállíthatók, ha az alapot előkészítik.

A faházak könnyebbek. Emiatt egyszerűbb alapra van szükségük, amely anyagtakarékos. Az iparosított faelemek, például rétegelt gerendák használatával más építőanyagokhoz képest sokkal nagyobb nyitott terek építhetők.

A faházak jobb hőszigetelést biztosítanak. A fa jó hőszigetelő, és ez egy faház belsejében is megmutatkozik: nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb. Természetesen a szigetelés minősége nagyon fontos, mert ez az előny elveszhet, ha az előregyártott panelház falai nem jól szigeteltek, vagy a ház építése nem megfelelően történik.

A fa rugalmas anyag, és ezt a tulajdonságát a házakra is átviszi. Emiatt a faházakról azt mondják, hogy ellenállóbbak a földrengésekkel szemben.

A fa rugalmas, de az illesztések nem. Ezért a földrengés hatásait egy faházban is érezhetjük.

A faházak könnyű felosztást tesznek lehetővé, és több lakóterületet biztosítanak, mint a cement- vagy téglaházak. Ez azért lehetséges, mert a fából készült házszerkezetek vékonyabb falakkal rendelkeznek, ami nem befolyásolja a szerkezet szilárdságát.

A faházak építése kevesebbe kerül. Tudtad, hogy egy faház bútorok és egyéb belső felszerelések nélkül 30-35%-kal olcsóbb lehet, mint egy tégla- vagy betonház?

Ha azonban egy jól megépített faházat szeretnénk, amely rendelkezik a fenti tulajdonságokkal, akkor nem érdemes az olcsóságot választani. Valószínűleg az árkülönbség egy részét később hátrányok formájában fogjuk megtalálni.

You might also enjoy