LogoHome

Cum functionează termoizolarea?

Proiectele de termoizolare sunt din ce in ce mai raspandite atat in mediul urban, cat si in cel rural.

Izolarea termica poate fi aplicata la orice tip de constructie, fie ca vorbim despre o casa pe zidarie sau din lemn, o cladire de birouri, hala metalica sau alte constructii.

Termoizolatia imbunatateste si ofera un grad ridicat de confort din punct de vedere termic. Contribuie activ la reducerea consumului de resurse pentru incalzire sau chiar racire. Cu acest tip de investitie te vei asigura ca in timp vei plati mai putin la facturile de intretinere. 

Izolarea termica poate fi realizata atat la exterior cat si la interior. Inainte de a lua decizia de a investi intr-un termosistem, discuta cu un specialist in constructii sau studiaza putin ce tip de material izolator se potriveste pentru tipul tau de zidarie si unde este recomandat sa fie facuta lucrarea, la interior sau la exterior. 

In functie de aceste informatii iti poti seta si aloca un buget, poti decide materialul cel mai potrivit pentru peretii casei tale. 

Tine cont ca fiecare material pentru izolatie are un coeficient de conductivitate termica diferit


Materialele termoizolante

Materialele de zidarie precum blocurile de BCA cu o grosime mai mica de 30 cm, caramida chiar si cu goluri, boltarii din beton sau lemnul nu reusesc sa ofere o izolatie optima si eficenta pentru constructii. 

Pentru a imbunatati performanta constructiei si capacitatea peretilor de a raci vara si a mentine caldura mai mult timp in interior iarna se folosesc o serie de materiale suplimentare pentru izolatie precum: 

●    polistirenul expandat;
●    polistirenul extrudat;
●    vata minerala de sticla;
●    vata minerala bazaltica;
●    celuloza;
●    lana; 
●    spuma de resina;
●    spuma poliuretanica;
●    placile termoizolante cu vacuum;
●    folie reflectiva.

Izolarea interioara sau exterioara a unei locuinte va reduce semnificativ consumul energetic. Randamentul termic al izolatiei este influentat de tipul materialului ales cu gradul si eficienta specificata in fisa tehnica a produsului. Totodata, randamentul poate fi total influentat si de modul in care materialele au fost puse in opera. 

Daca au fost respectate toate indicatiile producatorului de la pregatirea suprafetei suport, prinderea, utilizarea corecta a cantitatii de adeziv si alti pasi din montaj se poate ajunge la o economie de pana la 50% din costurile aferente utilitatilor. 

Izolatia termica afecteaza calitatea aerului din interiorul casei?

Prin alegerea unui material potrivit, calitatea aerului din interiorul casei nu va fi afectata. Acest lucru se poate intampla doar daca materialele folosite pentru izolare nu se potrivesc cu cele din zidaria cladirii. 

Este important sa te asiguri ca materialul ales permite peretelui “sa respire”, pe scurt ii este permis umezelii din interior sa poata fi eliminata prin peretii casei. 

De exemplu, pentru blocurile de BCA sau caramida, o termoizolatie cu polistiren pe interiorul pereteului va creste riscul formarii condensului. Polistirenul este un material care nu absoarbe apa si nu participa la transferul de vapori. 

 In consecinta el poate actiona ca o bariera intre mediul interior si exterior favorizand aparitia mucegaiului. 

You might also enjoy