LogoHome

Hogyan működik a hőszigetelés?

Tudtad, hogy hőszigetelési projektek egyre elterjedtebbek mind a városi, mind a vidéki területeken?

Ezen hőszigetelés bármilyen típusú épületre alkalmazható, legyen az falazott vagy faház, irodaház, fémcsarnok vagy egyéb építmény.

A hőszigetelés javítja és magas fokú hőkomfortot biztosít. Aktívan hozzájárul a fűtéshez vagy akár a hűtéshez szükséges erőforrások fogyasztásának csökkentéséhez. Egy ilyen típusú befektetéssel biztosíthatja, hogy idővel kevesebbet kelljen fizetnie a karbantartási számlákért.

A hőszigetelés kívül és belül is elvégezhető. Mielőtt úgy dönt, hogy hőszigetelő rendszerbe fektet, beszéljen egy építési szakemberrel, vagy végezzen némi kutatást arról, hogy milyen típusú szigetelőanyag alkalmas az Ön falazattípusához, és hol ajánlott a munkát elvégezni, belül vagy kívül.

Itt olvasott információk alapján meghatározhatja és kioszthatja a költségvetést, és eldöntheti, hogy melyik a legmegfelelőbb anyag a ház falaihoz.

Ne feledje, hogy minden szigetelőanyagnak más-más a hővezetési együtthatója.

Hőszigetelő anyagok

Az olyan falazóanyagok, mint a 30 cm-nél kisebb vastagságú betontömbök, a még hézagokkal is rendelkező tégla, a beton boltozatok vagy a fa nem nyújtanak optimális és hatékony épületszigetelést.

Faszerkezet teljesítményének javítása érdekében, valamint a falak nyáron hűteni, télen pedig tovább bent tartani a hőt, számos további szigetelőanyagot használnak, mint például:

● expandált polisztirol és extrudált polisztirol;
● üveg ásványgyapot;
● bazalt ásványgyapot;
● cellulóz;
● gyapjú;
● gyantahab;
● poliuretán hab;
● vákumszigetelő táblák;
● fényvisszaverő fólia.

A lakás belső vagy külső szigetelése jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. Gyakran a szigetelés hőszigetelési hatékonyságát a választott anyagtípus befolyásolja, a termék adatlapján megadott minőség és hatékonyság alapján. Tudni illik, hogy a hatékonyságot azonban teljes mértékben befolyásolhatja az anyagok alkalmazásának módja is. Abban az esetben, ha a gyártó összes utasítását betartották, az aljzat előkészítésétől kezdve a rögzítésen, a ragasztó mennyiségének helyes használatán és a beépítés egyéb lépésein át, akkor a közüzemi költségek akár 50%-os megtakarítása is elérhető.

Befolyásolja-e a hőszigetelés a beltéri levegő minőségét?


A megfelelő anyag kiválasztásával a házon belüli levegő minősége nem fog romlani. Ez csak akkor fordulhat elő, ha a szigeteléshez használt anyagok nem illeszkednek az épület falazatához.

Fontos, hogy a választott anyag lehetővé tegye a fal “lélegzését”, vagyis lehetővé tegye a házon belüli nedvesség távozását a falakon keresztül.

Például a BCA vagy téglatömbök esetében a fal belső oldalán lévő polisztirol szigetelés növeli a páralecsapódás kialakulásának kockázatát. A polisztirol olyan anyag, amely nem szívja magába a vizet, és nem vesz részt a páraátvitelben.

Következésképpen akadályként hathat a beltéri és a kültéri környezet között, ami kedvez a penészgombák szaporodásának.

You might also enjoy