LogoHome

A fémszerkezetek előnyei és hátrányai

A fémvázas házak egyre elterjedtebbek hazánkban, a hagyományos házak alternatívájaként.

Ha Önt is érdekli egy ilyen ház, a végső döntés meghozatala előtt érdemes mérlegelnie az ilyen lehetőség előnyeit és hátrányait.

1. Mikor és hol lehet fémvázas házakat építeni?


Az ilyen típusú házak az év bármely szakában építhetők, de az ilyen projektben résztvevő emberek védelme érdekében célszerű elkerülni a hideg évszakot.

Ami a helyszínt illeti, a fémházak bárhol felépíthetők, akár vidéki, akár városi területeken, még olyan területeken is, amelyeket földrengések érhetnek. Ez az anyag nagy ellenállóképességének köszönhető. Mint minden ház esetében, itt is a felhasznált anyagok és a kivitelezés módja számít.

2. Költségek és építési idő


A hagyományos betonházakhoz képest a fémházak építési költségei alacsonyabbak lehetnek. A könnyebb szerkezetnek köszönhetően megtakarítható az alapanyag. Az ilyen típusú házak építési ideje rövidebb, mint a hagyományos házaké. A teljes építési idő az alapozástól, a szerkezet felállításától, a burkolatoktól, a telepítéstől és a befejezéstől számítva körülbelül három hónapot vesz igénybe.

3. Fémházak típusai


Amikor egy ilyen ház építési projektjét szeretnénk megvalósítani, szem előtt kell tartanunk, hogy két típus közül választhatunk:

 • könnyűfémvázas házak
 • előregyártott anyagokból összeállított fémszerkezetű házak


A könnyűfémvázas házak lehetővé teszik a ház helyszínén történő testreszabást. A kialakítás és a felhasznált anyagok a kedvezményezett igényeihez igazíthatók. Az alapozás után a munkások a szerkezet és a külső burkolat összeszereléséhez látnak hozzá. Ezután folytatják a tető összeszerelését. A projekt az elektromos és vízvezeték-szerelési munkálatokkal zárul.

Az előregyártott anyagokból készült fémszerkezetű házakat speciális műhelyekben készítik, szállítják és a helyszínen összeszerelik. Ezek egy gyors módszert jelentenek a ház szabványos kialakítású építésére. Az alkalmazott szendvicspanelek OSB belső és külső lemezekből állnak, középen ásványgyapot vagy cellulóz réteggel.

4. Milyen előnyei vannak a fémházaknak?

 • Az épületek nem lesznek se penésznek, se rágcsálóknak kitéve.
 • A fémszerkezetek nem égnek, és tűz esetén nem segítik elő a lángok terjedését; emiatt nincs szükség különleges kezelések alkalmazására a szerkezeten. A galvanizálás a korrózió ellen is extra védelmet nyújt.
 • földrengésállóak, így a károk kisebbek lesznek, mint egy hagyományos házban keletkező károk.
 • akár 60%-kal könnyebbek, mint a fa, ami megmenti Önt attól, hogy sok pénzt fizessen az alapozásért. Egy könnyűszerkezetes szerkezetnek nincs szüksége drága alapra.
 • Egy ilyen ház felépítésének sebessége nagy, mivel minden elem már meg van építve.
 • A kis profiloknak köszönhetően a falak sokkal vékonyabbak, mint a hagyományos házaké, így a ház hasznos területe nagyobb.

5. A fémszerkezetű házak hátrányai


Mint minden projekt esetében, a felhasznált anyagoknak is lesznek hátrányai, egyetlen anyag sem 100%-ban tökéletes. A fémszerkezetek hátrányai a következők:

 • mivel a falak meglehetősen vékonyak, extra beruházásra lesz szüksége, hogy a hangszigetelés érdekében egy plusz réteget helyezzen el.
 • a fémszerkezet nagyon jó hőszigetelést igényel.
 • ha az Ön által használt fémszerkezet nem rendelkezik tágulási hézagokkal, akkor a hőmérsékletcsere miatt a tömörülés és a tágulás miatt zajokat tapasztalhat. Szélsőséges esetekben falrepedések is előfordulhatnak.
 • A fémvázas házak rövidebb időközönként igényelnek karbantartást, mint a hagyományos házak.
 • földrengés esetén, bár ellenállóbbak, mint más típusú házak, ellenőrizni kell, hogy nem következnek-e be nagyobb deformációk.

Ha még mindig bizonytalan, hogy milyen típusú házat szeretne, végezze el a kutatást, elemezze az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait, és bátran hívjon minket a 0756 077 663-as telefonszámon vagy küldjön e-mailt a home@celiqum.ro címre.

You might also enjoy