Casele pe structură metalică devin din ce în ce mai utilizate în ultima perioadă, fiind o alternativă la casele tradiționale. Dacă ești interesat de o astfel de casă, trebuie să ai în vedere care sunt avantajele și dezavantajele.
De aceea, ți-am pregătit un mic ghid pe care să-l parcurgi, să vezi dacă o casă pe structură metalică este potrivită pentru tine.
1. Când și unde pot fi construite casele pe structură metalică?
Casele de acest tip pot fi construite indiferent de perioada anului. Se recomandă evitarea sezonului rece, pentru protecția persoanelor care urmează să participe la un astfel de proiect.
Casele din metal pot fi construite oriunde, fie că vorbim de mediul rural sau cel urban, chiar și în zone care pot fi afectate de seisme. Acest lucru se datorează rezistenței ridicate de care dispune materialul. Pe structură metalică contează materialele folosite și modul de punere în operă al lor.
2. Costuri și durata de construcție
Comparativ cu o casă tradițională pe structură din beton, costul de construcție al unui imobil pe structură metalică poate fi mai mic. Structura fiind mai ușoară se face economie la materialul pentru fundații. Perioada în care sunt ridicate aceste tipuri de case e mai redusă decât în cazul celor din materiale tradiționale. Timpul total de construire, de la fundație, montajul structurii, închideri, instalații și finisaje durează aproximativ trei luni.
3. Tipuri de case metalice
Atunci când dorim să mergem mai departe cu proiectul de construcție al unei astfel de case, trebuie să avem în vedere faptul că putem alege între două tipuri:
- case cu structură metalică ușoară;
- case cu structură metalică ansamblată din materiale prefabricate.
Casele cu structură metalică ușoară permit personalizarea acestora la locul de execuție al casei. Proiectul și materialele folosite se pot adapta la cerințele beneficiarului. După ce se execută fundația, muncitorii trec la montajul structurii și placarea exterioară. Continuă, apoi, cu montajul învelitorii pe acoperiș. Proiectul se termină cu introducerea instalațiilor electrice și sanitare.
Casele cu structură metalică din materiale prefabricate sunt realizate în ateliere specializate. Transportarea și montarea este la locul de execuție al casei. Acestea reprezintă o metodă rapidă de execuție a casei, după un proiect standard. Panourile folosite, de tip sandwich, au în componență plăci interioare și exterioare de OSB, prevăzute în mijloc cu un strat de vată minerală.
4. Care sunt avantajele caselor pe structură metalică?
Dacă ești în stadiul de planificare și ești ușor indecis, analizează avantajele și vezi dacă este o variantă potrivită pentru tine:
- construcțiile nu vor fi vulnerabile la mucegai sau rozătoare.
- construcțiile metalice nu ard și nu favorizează extinderea flăcărilor, în caz de incendiu;
- sunt rezistente pe timp de cutremur; astfel, daunele vor fi minore, în comparație cu daunele unei case clasice.
- sunt mai ușoare, în proporție de până la 60%, decât lemnul, lucru care te va scuti de la plata unor sume mari pentru fundație. O structură ușoară nu are nevoie de o fundație costisitoare.
- viteza de ridicare a unei astfel de case este mare , deoarece toate elementele sunt deja construite.
- datorită profilelor de mici dimensiuni, pereții sunt mult mai subțiri decât cei ai caselor tradiționale, astfel, suprafața utilă a locuinței este mai mare.
5. Dezavantajele caselor pe structură metalică
La fel ca la orice proiect, materialele pe care le folosești vor avea și dezavantaje, niciun material nu este perfect 100%.
Dezavantajele structurilor metalice sunt următoarele:
- pereții sunt destul de subțiri, va fi nevoie de o investiție în plus pentru montarea unui strat suplimentar care să asigure izolarea fonică.
- structura metalică necesită o izolare termică foarte bună.
- dacă structura metalică la care apelezi nu are rosturi de dilatare, atunci, s-ar putea să experimentezi zgomote de la comprimările și dilatările cauzate de schimbul de temperatură. În cazuri extreme, pot apărea și fisuri ale pereților.
- casele pe structură metalică au nevoie de mentenanță la intervale mai scurte de timp decât casele tradiționale
- în caz de seism, deși, sunt mai rezistente decât alte tipuri de case, trebuie verificate, pentru a nu exista deformări majore.