LogoHome

Passzívház kritériumok

A passzívház teljesítmény alapú szabvány: meghatározza a teljesítendő paramétereket, de nem határozza meg, hogyan kell elérni azokat.

Nagy meglepetésre a PHI nem határoz meg rengeteg kritériumot, viszont, annak érdekében, hogy egy ház megfeleljen annak a kevésnek, nagyon sok erőfeszítés szükséges.

Passzívház technikai követelmények

KövetelményekÉrtékekUK átlagos házak értékei
Légtömörség0.6 légcserénél kevesebb egy óra alattTöbb mint 10 ach (N50 > 10)
Éves a fajlagos fűtési hőszükséglet15kWh/m2.a – energia szükséges minimum 20oC  fűtéshez vagy energia szükséges 25oC alatti hűtéshezKb. 200 kWh/m2a.
 10W/m2 – a 20oC benti hőmérséklet fenntartásához szükséges csúcsteljesítmény amikor kint -10o C vagy annál hidegebb van  Nincs adat.
Éves fajlagos primerenergia-szükséglet120 kWh/m2a.- ennyi a maximum amit egy passzívház elhasznál évente.Több mint 400 kWh/m2a.-

Mit jelent a fajlagos primer energiafogyasztás?

Röviden összegezve: az egy év alatt egy négyzetméterre kivetített fűtési és vízmelegítési energiaszükségletet.

Azaz azt az energiamennyiséget, amennyi az ingatlan élhető és lakható szinten tartásához négyzetméterenként szükséges.

Passzívház komfort követelmények (ajánlás)

Ventilláció30 m3 / személy / óra Ennyi levegő kell bejusson a szellőztető rendszeren keresztül. 0.1  m / s légsebesség –  zajcsökkentés és energiafelhasználás céljából. Minden helyiséget ( még azokat is amelyek nincsenek használva) szellőztetni kell. Minimum 3 fokozatú kell legyen, -30%, normál és +30%
belső felületek minimum hőmérsékleteMinimum 17oC fok kell legyen a benti felületek hőmérséklete amikor kint -10oC vagy annál alacsonyabb a hőmérséklet.
TúlmelegedésKevesebb mint az év 10%-ban legyen 25C nagyobb hőmérséklet
Azon órák százalékos aránya egy naptári évben, amikor a beltéri levegő abszolút páratartalma meghaladja a 12 g/kg-otaktív hűtés nélkül: ≤ 20 %aktív hűtéssel: ≤ 10 %
Zajszint≤ 25 db (lakóépület)≤ 30 db (nem lakóépület) PH tanúsítvánnyal ellátott HRV-k általában 40-50dBA között vannak, viszont amit mérnek az helyiségbe bejutó hang.  
AblakokMinden olyan helyiségben ahol a lakók hosszabb időt tölthetnek el, nyitható ablakokkal kell ellátni.

Mi szükséges ahhoz, hogy elérjük a passzívház standardokat?

PHPP

A passzívházak tervezéséhez elengedhetetlen a PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) számítás. Ez a számítás azzal a céllal jött létre, hogy bizonyítsa, hogy a tervezett épület megfelel a passzívház kritériumainak. Ezzel a számítással még a tervezés során meg tudjuk, hogy milyen energetikai következményekkel jár például a rétegrend vagy az ablakszerkezet megváltoztatása. 200 passzívházban elvégzett kutatás igazolja, hogy  szinte teljesen megegyező értéket mutat a tervezés folyamatában, mint a ház elkészülte után mért valódi érték.

Hőszigetelés

A ház külső burkolatának minden építőelemét nagyon jól kell szigetelni. A legtöbb hideg éghajlaton ez legfeljebb 0,15 W/(m²K) hőátbocsátási tényezőt (U-értéket) jelent.

Vastagság/Lambda érték = R érték

(1 / Rétegek R értékének összege) + légrések és javítások = U érték

Passzívház ablakai

A rövidebb hullámhossztól a hosszabb felé haladva a következő elektromágneses sugárzásokat különböztetjük meg:

 • Gamma-sugárzás
 • Röntgensugárzás
 • Ultraibolya sugárzás
 • Látható fény
 • Infravörös sugarak
 • mikrohullámú sugárzás
 • Rádióhullámok
<10 pm>30 EHzgamma-sugárzás
10 pm–1 nm300 PHz–30 EHzröntgensugárzás
1 nm–380 nm789 THz–300 PHzultraibolya (UV-) sugárzás
380 nm–780 nm384 THz–789 THzlátható fény
780 nm–1 mm789 THz–300 GHzinfravörös (IR-) sugárzás
300 µm–30 cm1 THz–1 GHzmikrohullámú sugárzás
1 mm–100 000 km3 Hz–300 GHzrádióhullámok

3 rétegű üveg felel meg a legjobban a passzívház szabványnak. A két külső üveg belső felén egy olyan bevonat van ( low-e glazing) ami megakadályozza az Ultraibolya és más rövid hullámhosszú sugarakat de be engedi a fénysugárt és a hosszú hullámú infravöröst.( az infravörös hordozza magába a hőenergiát).

A belső üveg belső felén lévő bevonat megakadályozza a bentről kifele haladó hosszú hosszúhullámú infravöröst, hogy kimenjen ezáltal melegen tartva a belső teret.

 • Vékony falú rozsda mentes acél (U alakú) – a távtartó
 • Thermo plastic spacer – műanyag távtartó
 • Plastic desiccant – műanyag szárító

Levegő helyett mostmár argont, xenont vagy kriptont használnak mivel ezeknek a gázaknak sokkal alacsonyabb a hővezetési képességük mint a levegőnek. A xenon és kripton drágábbak, ezért az argon a leginkább elterjedt passzívház építésnél. Ezek a gázak fokozatosan kiszivárognak, viszont miután az üvegezés elvesztette az összes gázt, még úgyis megfelel egy passzívház követelményeinek.

Az ablakkereteket jól szigetelni kell, és argonnal vagy kriptonnal töltött alacsony e-szintű (Low e-glazing) üvegezéssel kell ellátni a hőátadás megakadályozása érdekében. A legtöbb hűvös éghajlaton ez 0,80 W/(m²K) vagy kisebb U-értéket jelent, 50% körüli g-értékekkel (g-érték = teljes napsugárzás, a helyiségben rendelkezésre álló napenergia aránya).

Árnyékolás

Annak érdekében, hogy a nap nyáron ne melegítse túl az épületet és hogy a legtöbb szoláris energiátkinyerjük télen, árnyékolásra van szükség. Ez árnyékolókkal vagy jól kialakított eresszel kivitelezhető.

Szellőztetés hővisszanyerése

Kulcsfontosságú a hatékony hővisszanyerős szellőztetés, amely lehetővé teszi a jó beltéri levegőminőséget és energiamegtakarítást. A passzívházban az elszívott levegő hőjének legalább 75%-a hőcserélőn keresztül ismét a friss levegőbe kerül.

Az épület légtömörsége

Az 50 Pascal nyomáspróba során a hézagokon keresztüli ellenőrizetlen szivárgásnak kisebbnek kell lennie, mint a ház teljes térfogatának óránkénti 0,6-a (mind nyomás alatt, mind nyomás alatt).

Hőhidak hiánya

Minden élt, sarkot, csatlakozást és áttörést nagy körültekintéssel kell megtervezni és kivitelezni, hogy elkerülhető legyen a hőhidak kialakulása. Az elkerülhetetlen hőhidakat a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A házak passzív úton történő megépítése

Előnyei:

 • biztosítja, hogy az épület a tervezett módon működjön. (a ház tulajdonosa megbizonyosodik, hogy tényleg annyira jól lett felépítve az épület mint ahogy tervezték)
 • különböző adókedvezményekbe részesülhet a ház tulajdonosa
 • egy tanusítvánnyal ellátott háznak az értéke több mint egy ugyanolyan ház tanúsítvány nélkül

Hátrányai:

 • megszerezni a tanúsítványt költséges

Érvényesség

A passzívház tanusítvány csakis addig érvényes amíg megtartja a tanúsítvány kiállításakor mért energetikai értékeket és az árnyékolás tulajdonságait.

You might also enjoy