LogoHome

Principalele criterii pentru construirea unei case pasive:

Standardul bazat pe performanță pentru casele pasive: stabilește parametrii care trebuie respectați, dar nu specifică modul în care aceștia trebuie atinși.

Spre surprinderea sa, PHI nu specifică o mulțime de criterii, dar pentru ca o casă să le îndeplinească pe cele câteva, este nevoie de mult efort.

Cerințe tehnice pentru case pasive:

CriteriiValoriValorile medii ale locuințelor din Marea Britanie
Etanșeitatea aeruluiMai puțin de 0,6 schimbări de aer pe orăMai mult de 10 ach (N50 > 10)
Cererea anuală specifică de încălzire15kWh/m2.a – energia necesară pentru încălzire sub 20oC sau energia necesară pentru răcire sub 25oCAproximativ 200 kWh/m2a.
 10W/m2 – puterea de vârf necesară pentru a menține o temperatură interioară de 20oC atunci când afară este -10o C sau mai frig Nu sunt disponibile date.
Cererea anuală specifică de energie primară120 kWh/m2a.- acesta este consumul maxim pe an al unei case pasive.Mai mult de 400 kWh/m2a.

Ce este consumul specific de energie primară?

Pe scurt: cererea de energie pentru încălzire și încălzirea apei pe metru pătrat pe parcursul unui an.

Cu alte cuvinte, cantitatea de energie pe metru pătrat necesară pentru a menține proprietatea locuibilă și locuibilă.

Cerințe de confort pentru case pasive (recomandare)

Passzívház komfort követelmények (ajánlás)

Ventilație30 m3 / persoană / oră Aceasta este cantitatea de aer care ar trebui să intre prin sistemul de ventilație. 0,1 m / s viteza aerului – pentru reducerea zgomotului și a consumului de energie.

Toate încăperile (chiar și cele care nu sunt folosite) trebuie să fie ventilate. Trebuie să existe un minim de 3 setări, -30%, normal și +30%.
Temperatura minimă a suprafețelor interneTemperatura minimă a suprafeței interioare trebuie să fie de 17C atunci când temperatura exterioară este de -10C sau mai mică.
SupraîncălzireMai puțin de 10% din an ar trebui să aibă temperaturi de peste 25C
Procentul de ore dintr-un an calendaristic în care umiditatea absolută a aerului din interior depășește 12 g/kgfără răcire activă: ≤ 20 % cu răcire activă: ≤ 10 %.
Nivelul de zgomot≤ 25 de unități (rezidențiale)≤ 30 de unități (nerezidențiale) HRV-urile certificate PH sunt de obicei între 40-50dBA, dar ceea ce se măsoară este sunetul care intră în cameră. 
FerestreÎn toate încăperile în care locatarii pot petrece perioade lungi de timp ar trebui să existe ferestre care să poată fi deschise.

Ce este necesar pentru a atinge standardele de casă pasivă?

PHPP

Calculul PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) este esențial pentru proiectarea de case pasive. Acest calcul este conceput pentru a dovedi că clădirea planificată îndeplinește criteriile pentru o casă pasivă.

Cu ajutorul acestui calcul, putem determina, în timpul fazei de proiectare, consecințele energetice ale modificării, de exemplu, a stratificării sau a structurii ferestrelor.

Cercetările efectuate în 200 de case pasive arată că valoarea măsurată în timpul procesului de proiectare este aproape identică cu valoarea reală măsurată după ce casa este finalizată.

Izolație termică

Toate elementele de construcție ale anvelopei exterioare a casei trebuie să fie foarte bine izolate. În cele mai multe climate reci, acest lucru înseamnă un coeficient de transfer de căldură (valoare U) de până la 0,15 W/(m²K).

Grosimea/valoarea Lambda = valoarea R

(1 / suma valorilor R ale straturilor) + goluri de aer și reparații = valoarea U

Ferestre pentru case pasive

Trecând de la lungimi de undă mai mici la lungimi de undă mai mari, se disting următoarele radiații electromagnetice:

  • Radiații gamma
  • Raze X
  • Radiații ultraviolete
  • Lumina vizibilă
  • Raze infraroșii
  • Radiații cu microunde
  • Undele radio
<10 pm>30 EHzradiații gamma
10 pm–1 nm300 PHz–30 EHzradiografii
1 nm–380 nm789 THz–300 PHzradiații ultraviolete (UV)
380 nm–780 nm384 THz–789 THzlumina vizibilă
780 nm–1 mm789 THz–300 GHzradiație infraroșie (IR)
300 µm–30 cm1 THz–1 GHzradiații cu microunde
1 mm–100 000 km3 Hz–300 GHzunde radio

3 straturi de sticlă sunt cele mai potrivite pentru standardul de casă pasivă.

Pe partea interioară a celor două geamuri exterioare se află un strat de acoperire (geam low-e) care blochează razele ultraviolete și alte raze cu unde scurte, dar lasă să pătrundă razele luminoase și infraroșii cu unde lungi (infraroșii transportă energia termică).

Stratul de acoperire din interiorul geamului interior împiedică razele infraroșii cu unde lungi să iasă din interior, menținând astfel căldura în interior.

  • Oțel inoxidabil cu pereți subțiri (în formă de U) – distanțierul
  • Distanțier termoplastic – distanțier din plastic
  • Desicant din plastic – uscător din plastic

Argonul, xenonul sau kriptonul sunt acum folosite în locul aerului, deoarece aceste gaze au o conductivitate termică mult mai mică decât aerul.

Xenonul și kriptonul sunt mai scumpe, motiv pentru care argonul este cea mai frecventă alegere pentru construcția de case pasive. Aceste gaze se scurg treptat, dar odată ce geamul a pierdut toate gazele, acesta îndeplinește în continuare cerințele unei case pasive.

Ramele ferestrelor ar trebui să fie bine izolate și prevăzute cu geamuri low-e umplute cu argon sau kripton pentru a preveni transferul de căldură.
În cele mai multe climate răcoroase, acest lucru înseamnă o valoare U de 0,80 W/(m²K) sau mai puțin, cu valori g de aproximativ 50% (valoarea g = radiația solară totală, raportul dintre energia solară disponibilă în încăpere).

Umbrire

Pentru a preveni supraîncălzirea clădirii de către soare în timpul verii și pentru a capta cea mai mare parte a energiei solare în timpul iernii, este nevoie de umbrire. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor umbrele sau a unor jgheaburi bine concepute.

Recuperarea căldurii din ventilație

Ventilația eficientă cu recuperare de căldură este esențială pentru o bună calitate a aerului interior și pentru economisirea energiei. Într-o casă pasivă, cel puțin 75% din căldura din aerul extras este reciclată înapoi în aerul proaspăt prin intermediul unui schimbător de căldură.

Densitatea aerului din clădire

La testul de presiune de 50 Pascal, scurgerile necontrolate prin interstiții trebuie să fie mai mici de 0,6 din volumul total al clădirii pe oră (atât presurizate, cât și nepresurizate).

Absența punților termice

Toate marginile, colțurile, îmbinările și penetrațiile trebuie proiectate și construite cu mare atenție pentru a evita formarea de punți termice. Punțile termice inevitabile ar trebui reduse la minimum.

Construcția casei pasive

Avantaje:

  • asigură că imobilul funcționează așa cum a fost proiectat (proprietarul poate fi sigur că imobilul este la fel de bine construit cum a fost proiectat)
  • proprietarul casei poate beneficia de diverse avantaje fiscale
  • o casă cu certificat valorează mai mult decât o casă identică fără certificat

Dezavantaje:

  • obținerea certificatului este costisitoare

Validitate

Certificatul de casă pasivă este valabil doar atât timp cât păstrează valorile energetice și caracteristicile de umbrire măsurate la momentul eliberării.

You might also enjoy

Házkalkulátor kisokos

A tervezés és az árkalkuláció bonyolult folyamat lehet, így jön képbe a legújabb faszerkezetű házkalkulátorunk, amely segít eligazodni a használatának világában.