LogoHome

Melyek a passzívház előnyei és hátrányai?

Az ingatlanpiac nagyon sokféle lehetőséget kínál, amelyek közül a leendő tulajdonosok választhatnak. Az alternatívák között szerepelnek az úgynevezett passzívházak, amelyek igazán újakRomániában. Vajon ezek a passzívházak csak a tervezők egyszerű trükkjeik, vagy valóban vannak értékelhető előnyeik?

Mik azok a passzívházak?


A “passzívház” koncepciót az a vágy hívta életre, hogy forradalmasítsa az ingatlanpiacot azáltal, hogy új típusú, a környezetre (majdnem) nulla hatást gyakorló épületeket hoz létre, valamint olyan ökológiai vagy “zöld” házakat, amelyek alacsony energiafogyasztással járnak. Pontosabban, ahhoz, hogy egy épület “passzívháznak” minősüljön, nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelnie, mind az energiafogyasztás, mind a primerenergia-szükséglet tekintetében. A burkolat légzárósága szintén kritérium annak meghatározásához, hogy egy épület passzív-e vagy sem.

Mennyibe kerül egy passzívház?


A közhiedelemmel ellentétben passzívház bármilyen anyagból épülhet, amennyiben bizonyos tervezési irányelveket betartanak. A passzívházak ára azonban nem sokkal magasabb, mint a hagyományos házaké, mivel a passzívházak átlagosan 10-15%-kal drágábbak, mint más típusú házak.

Miket ad és vesz el egy ilyen ház?


A passzívházaknak, mint minden más lakástípusnak, vannak előnyei és hátrányai. Ami a passzívházak előnyeit illeti, számos előnye van.

Előnyök


A passzívházak legfontosabb előnyei között említhetjük mindenekelőtt a jó szellőzést, ami azt jelenti, hogy a lakók élvezhetik a szűrt levegő előnyeit, amelyben nagyon alacsony a CO2, a kémiai vegyületek vagy a formaldehid koncentrációja.

A passzívházaknak más előnyei is vannak a tető alatt élők egészségére nézve. A szellőztetőegységekben lévő szűrők megakadályozzák, hogy porszemcsék, szennyeződések vagy allergének kerüljenek a házba.

Emellett egy másik ok, amiért a passzívház építése mellett dönthet, a rendkívül magas energiahatékonyság. A csökkentett energiafogyasztás a közüzemi számlák értékében is tükröződik, amiből arra következtethetünk, hogy a passzívházak hosszú távú előnyökkel járnak.

Hátrányok


Ami az ilyen típusú házak hátrányait illeti, megemlíthetjük, hogy meglehetősen nehéz megépíteni őket, ha azokra az igényes szabványokra utalunk, amelyeknek egy ilyen kategóriájú építménynek meg kell felelnie.

You might also enjoy