LogoHome

Alapozd meg hatékonyan az életed: egy ház alap megszületése

Az alapozás a ház alapvető eleme, mivel meghatározza az épület általános stabilitását és megfelelő magasságát. Ezért fontos, hogy megismerjük az egész alapozási és építési folyamatot.

Mi az a ház alapozása?

Az alapozás az az alapstruktúra, amely az egész épületet megtartja. Mielőtt elkezdenénk az építési munkálatokat, fontos, hogy legyen egy világos terv a jövőbeli házról és az alapozás kinézetéről.

Az alapozás anyagaitól és a ház magasságától függően a súlya különbözhet. Ezért az alapozásnak alkalmasnak kell lennie az épület struktúrájának és anyagainak támogatására és a létrehozott feszültségek ellenállására. Például egy magas betonépületnek nehezebb alapozásra van szüksége, mint egy kis fa háznak.

Hogyan készüljünk fel az alapozásra?

Mielőtt elkezdjük az alapozási munkálatokat, vannak olyan előkészületek, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Ezek biztosítják, hogy az épületnek stabil alapozása legyen, ami megfelel a ház helyének.

Az építési projektnek meg kell kezdődnie egy tervezőmérnök általi talajértékeléssel. Így meghatározhatják az építendő ház pontos méreteit. Azonban ennek a folyamatnak egy fontos része a területi vizsgálat.

Egy ilyen vizsgálat információkat nyújthat a talaj típusáról, a szeizmikus kockázatról, a lejtőről, a minőségről, a fagy mélységéről, a talajvíz mélységéről, a konzisztenciáról vagy a stabilitásról.

Például az agyagos talajoknak nagyobb koherenciájuk lesz, míg a homokos talajoknak kisebb koherenciájuk lesz. Az alapozás mélységének meghatározásához nagyon fontos az általános fagyáspont meghatározása. Ezek azok az alapvető tényezők, amelyek elengedhetetlenek az ideális alapozás vastagságának és az épület struktúrájának kiválasztásában, hogy stabil épületet kapjon.

Miután minden építési részlet megtervezésre került, a következő lépés a talaj előkészítése. Az építés megkezdése előtt a területet alaposan meg kell tisztítani és előkészíteni.

Ehhez minden növényzetet el kell távolítani, és az esetleges régi épületeket le kell bontani. Ezekhez a munkákhoz építőipari gépek, például lapátok szükségesek. A terület simítása és szintbe hozása is szükséges, ehhez talajegyengető gép használható.

Alapozás kijelölése

Ez a lépés magában foglalja a jövőbeli alapozás határainak meghatározását és az összes szükséges mérés elvégzését. A méréseket precíziós piktogramok segítségével vagy manuálisan lehet elvégezni. A manuális módszer esetén a kijelölőtűk elhelyezése az alapozás mindkét oldalán és egy fonal feszítése közöttük a két véggel (vízmértékkel), hogy megfelelő vonalat kapjunk.

A ház alapozási fázisa

Miután sikeresen befejeztük az előkészítő szakaszokat, itt az ideje elkezdeni az alapozási munkákat. Az összes lépés betartása létfontosságú az egész épület stabilizálása érdekében.

Az alap kiásása

Az első lépés az alap kiásása. Az Ön által kívánt ház típusától függően két kiásási módszer közül választhat.

Először is, ott van a csatorna módszer, amely csak az alapfelületéig tartó kiásást jelent, és ez a leggyakrabban használt módszer a házaknál. Ez egy általános módszer az épület teljes területének kiásására, és nagyobb épületeknél vagy pincéknél használatos.

A csatorna mélysége meghatározza, hogy szükség van-e fából vagy fém alaplemezből álló támfalak telepítésére, hogy megtartsák a beömlő betont; ez a támogatás abszolút elengedhetetlen, ha a csatornák mélysége meghaladja a 2 métert.


Az alapozás felvázolása

Ez a szakasz magában foglalja a jövőbeli alapozás körvonalainak meghatározását és az összes szükséges mérés elvégzését. A mérések precíziós piktogramok vagy manuális módon történhetnek. A manuális módszer esetén a következőket kell tenni: elhelyezni a biztosító tűket az alapozás mindkét oldalán és közöttük egy vonalat húzni, amelyet a fejek segítségével rögzítenek (horizontális ecsetek, amelyek összekötik a két tűt).

Beton beöntése

Az első betonréteget a csatorna elkészítése után azonnal el kell helyezni. Ezt nevezzük síkbetonnak, és kiegyenlíti az alapot és az oszlopok telepítésének helyét. Megvásárolhatjuk betonüzletekben, vagy saját magunk is elkészíthetjük.

Az előnye a beton közvetlen helyszínen történő előállítása, hogy pontosan azt a mennyiséget tudjuk előállítani, amire szükségünk van. A beton keveréséhez betonkeverőre és az összes szükséges összetevőre van szükségünk: víz, cement, homok, kavics és töltőanyag. Számos betonkeverék recept létezik, és a szükséges változatot az építész vagy tervezővel kell egyeztetni a projekt kezdetén.

Az elkészült betonréteget azonnal meg kell rögzíteni. Ez a beton rezgéses eljárásával történik, amely eltávolítja az üregeket és biztosítja a megfelelő szilárdságot. A betonrezgőt 2 órán belül, a helyszíni felhasználást követően kell használni, mielőtt kiszáradna.

Alapozás

Az alapozás szerepet játszik a teljes épület általános ellenállásának biztosításában. Ez azzal kezdődik, hogy acél oszlopokat helyeznek el a betonréteg felett. Ezután szükséges acélbeton rudakat elhelyezni a két oszlop között legalább 10 cm és legfeljebb 25 cm-es távolságra egymástól. Ezeket a rudakat egy keret, az úgynevezett „sáv” köti össze, így megerősítve az acélbeton hálót.

Emellett az acélbeton rudakat gerendákra kell támaszkodtatni, és miután a gerendák fel vannak szerelve, ezeket a gerendákat acélbeton szalagokkal kell összekapcsolni.

Az armatúrákat három fő típusba sorolhatjuk, attól függően, hogy milyen anyagból készültek: az OB armatúra 37-es betonacél anyag, amelyet általában gerendákhoz használnak; a PC armatúra 52-es szilárdságú, strapabíróbb és bordázott a jobb tapadás érdekében; míg a hegesztett háló egy 37-es betonacél anyag, amelyet általában gerendákhoz használnak. A hegesztett háló sima vagy bordázott lehet, és változó vastagságú, ugyanolyan nagy szilárdságot nyújtva, mint a PC armatúra.

Zsaluzás

Amikor az épület alapja a talajszint felett emelkedik, alapfalat kell kialakítani. Teljes stabilitásának biztosítása érdekében zsaluzást kell építeni, amely támogatja a friss betonréteget. Ez a zsaluzat vízszintes, téglalap alakú deszkákból és más, diagonálisan elhelyezett deszkákból áll, amelyek tartóként szolgálnak.

Ez a struktúra nagyon stabil és erős kell, hogy legyen, hogy ne dőljön össze a beton öntésekor. Ezért ajánlott vastag lucfenyő fát használni. Miután a beton megkötött, a zsaluzat el kell távolítani. Ennek megkönnyítésére speciális anyagok állnak rendelkezésre, amelyeket a fa felületére kell felvinni a lefejtési folyamat előtt.

Az alaplemez öntése

Ez az alapozás építésének végső lépése, és különböző anyagok használatát foglalja magában. Ebben a fázisban a zsaluzat eltávolítása után a maradék teret legfeljebb 30 cm vastagságú talajréteggel kell kitölteni. Ez biztosítja, hogy a következő betonréteg megfelelően sík legyen, és ne legyenek üregek a lemez alatt.

A következő lépésben 10 cm vastag kavicsréteget helyeznek el. Ezután a víz permetezése és a szigetelés felhelyezése következik. Az előbbihez csaptelepes típusú fólia alkalmazható, míg az utóbbihoz extrudált polisztirol lapok használandók. Ezenkívül egy hegesztett háló is beépítésre kerül. Fontos, hogy hagyjunk egy kis helyet a háló és a polisztirol réteg között, hogy a beton be tudjon hatolni a háló alá.

Végül elkezdődik a betonöntés. Azonban néhány dolgot érdemes megjegyezni. Az emeletes házaknál helyet kell hagyni a belső lépcsőknek, hogy elkezdhessék a beépítést. Ellenkező esetben szükség van szabad helyre a szaniter csöveknek.

Fontos szabályok az alapozás kapcsán

A ház alapja az épület alapstruktúrája, és az épület stabilitása és tartóssága az alapozástól függ. Ezért ahhoz, hogy a munka sikeres legyen, bizonyos szabályokat kell betartani. Először is, fontos, hogy tartsuk be az építész vagy tervező által készített rajzokat, és magas minőségű építőanyagokat és eszközöket használjunk.

A stabilitás biztosítása érdekében az alapokat ne ássuk nedves időben. Ellenkező esetben vízelvezetést kell alkalmazni a víz eltávolítására a árokban, mivel az jelentős hatással lehet az alap erősségére.

A betont 5 °C és 30 °C közötti hőmérsékleten kell keverni. Nyári időszakban ajánlott délután vagy este keverni. Téli építkezéseknél további védelemre van szükség, például a betonréteg borítása geotextíliával, hogy megvédjük a fagyástól.

Mielőtt egy nagyobb projektbe kezdünk, mint például egy ház építése, nagyon fontos, hogy megértsük az összes lépést. A legjobb anyagok használata és minden lépés és szabály szigorú betartása biztosítja, hogy a házalap hosszú élettartammal rendelkezzen és erős, stabil épület eredményezzen.

You might also enjoy