LogoHome

Energiahatékonyság az otthonunkban

Energiahatékonyság

Általánosságban, Ha házépítésről van szó, az energiahatékonyság nagyon fontos szerepet játszik. Alapvetően ezzel biztosítjuk a kényelmet, de az erőforrások megtakarítását, valamint az épület hosszú távú védelmét is. A ház hőszigetelése csökkentheti a ház energiahatékonyság veszteségét. Egy megfelelő hőszigetelés megteremtheti az otthon elvárt kényelmet.

Energiahatékonyság az otthonunkban

Energiahatékonyságon az épületen belüli hő megőrzést értjük. Ez az alap és a külső falak, a padló és a tetőtér gondos szigetelésével tehető meg. Ezeket az elemeket, az ablakokkal és a külső ajtókkal együtt “hőhidak”-nak nevezik. Ezek a fő pontok, amelyeken keresztül a külső környezettel a hőmérséklet-csere történik.

Különböző anyagokkal történhet a hőszigetelés, ezek közül a leggyakrabban használt – polisztirol lapokat és cellulóz hőszigetelést említjük, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai a költség, a hatékonyság vagy a tűzállóság tekintetében. Ezen megoldások valamelyikével a lehető legnagyobb mértékben csökkenthető a hőveszteség, az eredmény pedig egy melegebb, optimálisabb beltéri környezet lesz alacsonyabb hőfogyasztás mellett. Az otthon energiahatékonysága egy kellemesebb környezetet jelent.

Az energiahatékonyság nem csak az építésről, az épület szigeteléséről vagy a hozzá tartozó kiegészítőkről szól. Befolyásolhatja az épület elhelyezkedése, az alkalmazott szellőzőrendszerek vagy az üzemeltetés módja is.

Energiahatékonysági fokok

A belső hőkomfort eléréséhez felhasznált energia mennyiségétől függően az épületeket különböző osztályokba sorolják, amelyeket A-tól G-ig betűkkel jelölnek. Gyakorlatilag minden épület meg van jelölve, és minden betű mögött egy 1-től 100-ig terjedő pontszám található, amely szigorúan meghatározott az illetékes hatóságok által.

Az energiaosztály meghatározásakor olyan elemeket kell figyelembe venni, mint a falvastagság, a falazat típusa, a tető típusa, a pince építési módja, a fűtési rendszerek állapota és teljesítménye, az épület helyzete, üzemeltetési módja, szigetelés.

Az A energiahatékonysági osztályba tartozó épületek fogyasztása elvileg 125 kwh/m2/év, míg a másik szinten lévő, G energiahatékonysági osztályú épület fogyasztása több mint 820 kwh/mp/ év.

Energiahatékonysági fogok

You might also enjoy