O clădire cu emisii aproape zero (NZEB) este o clădire care are o performanță energetică foarte ridicată, în timp ce cererea sa de energie aproape zero sau foarte scăzută trebuie să fie acoperită într-o măsură semnificativă de energie din surse regenerabile, inclusiv surse regenerabile locale sau din apropiere.
Clădiri cu emisii zero
Propunerea Comisiei de revizuire a directivei (decembrie 2021) va trece de la actuala NZEB la clădirile cu emisii zero (ZEB), aliniind cerințele de performanță energetică pentru clădirile noi la obiectivul de neutralitate climatică pe termen lung și la principiul “eficiența energetică pe primul loc”.
În conformitate cu directiva propusă, o clădire cu emisii zero este definită ca o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată și o cerere de energie foarte scăzută, care este în continuare acoperită în întregime de energie din surse regenerabile și fără emisii de carbon provenite din combustibili fosili.
Cerința ZEB se va aplica tuturor clădirilor noi de la 1 ianuarie 2030 și tuturor clădirilor noi utilizate sau deținute de autoritățile publice de la 1 ianuarie 2027.
În timp ce propunerea se concentrează pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, definiția ZEB include, de asemenea, calcularea potențialului de încălzire globală (GWP) în funcție de ciclul de viață și prezentarea acestuia în certificatul de performanță energetică al clădirii. Această cerință se va aplica de la 1 ianuarie 2027 tuturor clădirilor noi cu o suprafață utilă mai mare de 2.000 de metri pătrați și de la 1 ianuarie 2030 tuturor clădirilor noi.
nZEB = Clădire cu consum de energie aproape zero
Beneficiile nZEB
Toți parametrii locuințelor cu consum de energie aproape zero pot fi controlați de la distanță, stocați și analizați în permanență.
Pe lângă beneficiile de mediu pe termen lung, beneficiarii caselor nZEB percep, de asemenea, beneficii imediate în ceea ce privește costurile de întreținere. Factura pentru o casă cu consum de energie aproape zero este minus sau cel puțin zero. De fapt, casa viitorului, casa nZEB, nu numai că nu are facturi lunare, dar poate chiar să nu aibă niciun venit. Casele nZEB sunt case care folosesc tehnologii inteligente și, prin urmare, au cea mai mică cantitate de aer viciat.
Clădirile nZEB contribuie la dezvoltarea durabilă în trei moduri
- Proiectarea clădirilor poate contribui la reducerea consumului de energie: arhitecții și constructorii ar trebui să conceapă soluții care să utilizeze mult mai bine resursele naturale (lumina soarelui, vântul, căldura exterioară, amplasamentul, caracteristicile climatice etc.) pentru a reduce consumul de energie fără a sacrifica confortul și nevoile ocupanților.
- Încurajarea utilizării cât mai largi a surselor de energie regenerabilă pentru a reduce emisiile de CO2 și pentru a reduce dependența de sursele convenționale, foarte poluante: o parte semnificativă a consumului de energie ar trebui să provină din surse regenerabile (fotovoltaice sau eoliene), pompe de căldură sau încălzire urbană, pentru a face sectorul construcțiilor mai eficient și mai decarbonizat.
- Legislația care respectă acest standard încurajează construcția de clădiri eficiente din punct de vedere energetic.
Câteva elemente-cheie pentru clădirile nZEB, din surse de specialitate:
Conformitatea pereților
Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri din faza de proiectare pentru a atinge nivelurile de performanță energetică asociate cu standardul nZEB, deoarece, de obicei, cea mai mare parte a energiei dintr-o clădire se pierde prin pereți.
Optimizarea raportului dintre suprafața opacă și cea vitrată
Această etapă este de mare importanță în procesul de renovare la standardele nZEB și poate avea un impact semnificativ asupra consumului de energie.
Optimizarea câștigurilor solare
În această etapă, trebuie luate în considerare atât beneficiile, cât și problemele legate de aportul de energie solară. În primul rând, ar trebui să se ia în considerare dispunerea clădirii în raport cu condițiile de amplasare (de exemplu, prezența vegetației din apropiere sau regimul de înălțime al clădirilor învecinate). De asemenea, ar trebui să se ia în considerare orientarea clădirii în raport cu linia orizontului. Nu în ultimul rând, ar trebui să se ia în considerare soluții de umbrire pasivă sau activă pentru a evita supraîncălzirea în timpul sezonului cald.
Energie regenerabilă
Utilizarea surselor de energie regenerabilă în clădire pentru diverse aplicații, cum ar fi încălzirea apei, încălzirea/răcirea și producerea de energie electrică, este esențială pentru clădirile nZEB. Obiectivul principal al instalării tehnologiilor de energie regenerabilă este reducerea consumului de combustibili fosili și a emisiilor de CO2. Astfel de tehnologii pot include generatoare eoliene, sisteme fotovoltaice, sisteme de colectoare solare, centrale electrice pe biomasă, cogenerare pe biomasă, biogaz sau biocombustibili și diferite tipuri de pompe de căldură.
Ventilație mecanică cu recuperare de căldură
Sistemele de ventilație mecanică sunt deosebit de importante pentru sănătatea ocupanților și pentru calitatea aerului interior. Ventilația cu recuperare de căldură urmărește să reducă pierderile de căldură din ventilația naturală prin deschiderea ferestrelor, ceea ce duce la economii de energie. Se va înregistra un consum suplimentar de energie electrică și costuri suplimentare de întreținere și reparații, dar confortul sporit ar trebui să constituie baza pentru alegerea soluției optime.
Pompe de căldură
Factorul de performanță al unei pompe de căldură reprezintă raportul dintre energia termică produsă și cantitatea de energie electrică utilizată pentru funcționarea acesteia, în medie pe parcursul unui an. Cu cât coeficientul de performanță este mai mare, cu atât pompa de căldură este mai eficientă. De cele mai multe ori, energia motrice este energia electrică – de aceea, procesul de încălzire bazat pe utilizarea pompelor de căldură se numește “electrificarea încălzirii”. Pompele de căldură pot fi, de asemenea, reversibile, adică pot funcționa în regim de răcire.
Comportamentul utilizatorului
Conform orientărilor publicate de minister, comportamentul utilizatorilor are un impact semnificativ asupra performanței energetice a clădirilor nZEB. În acest sens, informarea, educarea și împuternicirea ocupanților pentru a opera clădirea și instalațiile sale într-un mod eficient din punct de vedere energetic are un impact pozitiv. Acest lucru poate duce la economii semnificative în ceea ce privește costurile energetice.
Celiqum și Celiqum Home se străduiește în mod constant să utilizeze energie regenerabilă și inovatoare, deoarece casele prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, necesită soluții de succes pe termen lung și de succes. Fiecare casă familială este garantată a fi construită conform standardelor nZEB.
Sursa: https://www.romania-eficienta.ro/ce-inseamna-o-cladire-nzeb-scurt-ghid-de-implementare/