LogoHome

A cellulózról bővebben, milyen anyag is valójában?

Izolatie celuloza
Hogy mi is az a cellulóz? A Celiqum cellulóz szigetelőanyag egy újrahasznosított újságpapírból, vagyis cellulózrostokból készülő, környezetbarát hőszigetelõ anyag, amelyet befújásos eljárással juttatnak be tetőzetbe, falakba, födémekbe és padlókba.  A gyártási eljárás során a cellulózrostokat az újságpapírból darálási technikával kinyerik, majd az így kapott, könnyű állagú anyagot bórral és bórax-al kezelik. Az eljárással elkészült anyag a speciális kivitelezési technológiának köszönhetően, alkalmas az épületek hőszigetelésre, kimagaslóan jó mutatókkal.

A megfelelő eljárással készülő cellulóz szigetelőanyag nem tűzveszélyes, ellenáll a rágcsálóknak és a penésznek.

A fújható szigetelések piacán nagy változások következtek be az elmúlt években. Egyre nagyobb teret nyer maga a fújható szigetelések technológiája, teljesen érthető módon, mivel a fújható szigetelések gyorsan, tisztán és kényelmesen elkészülnek. Kevesebb idő, kevesebb kényelmetlenség.

Sokféle fújható szigetelőanyaggal találkozunk a piacon, most a cellulóz avagy papír alapú szigetelést vesszük górcső alá.

Mi is az a cellulóz? Valójában mi a cellulóz?


A cellulóz szigetelés egy olyan papíralapú hőszigetelés, melyet újságok hulladékpapírjának újrahasznosításával állítanak elő. Azaz a cellulóz rostokat (a fa természetes rostjait) újságpapírból nyerik.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe ha a cellulóz szigeteléssel kacérkodunk?

Magyarországon számos cellulóz szigetelés van a piacon. Ezeknek nem egyforma a minősége, nem mindegyiknek van tanúsítványa, vagy tesztjei. Netán bármiféle múltja. Ha nem tudjuk eldönteni hogy az általunk kinézett cellulóz szigetelést esetleg tegnap darálták a garázsban vagy szigorúan minősített anyagról, komoly gyártási folyamatról van-e szó, akkor ellenőrizzük a weboldalon a termék adatlapját. Ahol nem találunk adatlapot a weboldalon, javasoljuk, hogy onnan sürgősen menjünk tovább.

Cellulóz szigetelés házilag: érdemes belevágni?

A házilagos megoldások mindig magukban hordozzák azt a veszélyt, hogy olyan hibákat követünk el, amelyeket másodjára már nem tennénk. Csakhogy az ember általában csak egyszer szeretné szigetelni az otthonát. Nincs ez másképp a cellulóz szigeteléssel sem, elvileg lehet bérelni befúvót, utánfutót, de a szakember figyelmét, tapasztalatatát sajnos nem adják együtt a szigetelőanyaggal.

Ezért azt javasoljuk, hogy a házilagos szigetelés helyett válasszon megfelelő szakembert a kivitelezésre, hiszen rengeteg bosszantó hibát ki lehet így kerülni (nem megfelelő vastagság, rossz rétegrend, hiányos kitöltés, hőhidak, párásodás, nedvesedés, penészedés).

Fújható cellulóz szigetelés 

A fújható szigetelés egyik legszembetűnőbb előnye, hogy gyorsan, hatékonyan és hulladékképződés nélkül szigetelhetjük a födémet, tetőt. Ráadásul a fújható cellulózzal könnyedén tölthetjük ki a kisebb, nehezen hozzáférhető réseket, így a szigetelésünk teljeskörű lesz, nem marad helye, tere a hőhidaknak. Akár egy nap alatt el lehet végezni egy fújható szigetelést (természetesen a tető/födém méretétől és összetettségétől függően).

Bővebben:

https://kontaktbau.hu/celluloz-szigeteles-a-papir-alapu-hoszigeteles/

You might also enjoy