LogoHome

Az otthonod külső szigetelése

Az épületek külső szigetelését csak a 90-es években kezdték el alkalmazni a romániai építők, mára ez az építőipar szabványává és egy régi épület felújításának egyik legfontosabb lépéseként vált.

Természetesen ez a folyamat többféle módszerrel és többféle anyag felhasználásával is elvégezhető, ezért az előnyöket és hátrányokat gondosan mérlegelni kell, mielőtt egy ilyen munkába kezdenénk. A következőkben megismerheti az összes okot, amiért külső szigetelésre lehet szüksége, milyen anyagokat használhat, és a munka legfontosabb lépéseit.

Három oka van annak, hogy otthonának külső szigetelésre lehet szüksége, de az egyik probléma megoldása automatikusan megoldja a másik kettőt is.

1. Ha hatékonyabbá szeretné tenni a karbantartási költségeket – Hőszigetelés


Ha télen mindig nyitva kell tartania a radiátorokat, hogy melegen tartsa magát, vagy ha nyáron a légkondicionálót kell bekapcsolva tartania, hogy ne izzadjon, akkor otthona nem energiatakarékos. Emiatt nem kapja meg a szükséges higrotermikus kényelmet.

Az ideális páratartalom és hőmérséklet az Ön otthonában határozza meg a higrotermikus komfortot.

Ezeknek az ideális szinteknek a fenntartása azonban messze a legnagyobb energiafogyasztással jár otthonában. A Regionális Fejlesztési és Idegenforgalmi Minisztérium szerint a fogyasztás 57%-át a lakás fűtése teszi ki, míg a légkondicionálás 25%-át. Ez azt jelenti, hogy a teljes energiafogyasztásnak mindössze 18%-át használják fel egyéb közművek, például világítás, főzés, valamint egyéb elektronikai eszközök és készülékek.

Mi több, ez azt jelenti, hogy otthona higrotermikus komfortjának fenntartása nagyon magas költségekkel jár. E költségek csökkentésének legbiztosabb módja az épület energiahatékonyságának növelése az energiafogyasztás csökkentésével, azonos komfortfokozat fenntartása mellett.

Az épület energiahatékonysági szintjének pontos meghatározásához szakértői véleményre és energetikai auditra van szükség, amely megoldásokat javasolhat az épület hőtechnikai rehabilitációjára.

A legfontosabb épületfelújítási munkálatok:

  • külső falszigetelés
  • kettős üvegezés beépítése
  • elosztócsövek cseréje


A falak külső szigetelése a hőháztartásuk javítása érdekében történik. A fizikában egy tárgy hőtehetetlensége arra a tulajdonságára utal, hogy ellenáll a külső hőingadozásoknak. Ez azt jelenti, hogy a nagy hőtehetetlenségű falak lassabban halmozzák fel a hőt, de lassabban is adják le, amikor le kell hűlniük. Más szóval, a falak nyáron viszonylag hűvösek maradnának, télen a hőt osztanák el, és ugyanolyan magas szintű hőkomfort mellett sokkal kevesebb villamos energiát és gázt fogyasztanának.


Ha többet szeretne megtudni az épület energiahatékonyságáról, kérhet energetikai tanúsítványt. Ezt csak tanúsított szakember készítheti el, és az épületet A-tól (nagyon energiatakarékos épület) G-ig (energiailag nem hatékony épület) terjedő osztályzattal látja el. Ez a tanúsítvány kötelező az épület vagy lakás eladásakor, és 10 évig érvényes

2. Ha távol akarja tartani a nedvességet a ház szerkezetétől – Vízszigetelés


Már tudjuk, hogy nemcsak a hőmérséklet, hanem a páratartalom is befolyásolja a higrotermikus komfortérzetet. Az otthonában lévő nedvesség nagy része az Ön napi tevékenységei során keletkezik: a személyes higiénia, a főzés, a mosogatás, a mosás és a szárítás, a jelentős erőfeszítést igénylő tevékenységek során történő izzadás stb.
A szigeteletlen falak egészségtelenül megnövelik a páratartalmat a lakásban. Az optimális páratartalom (40 és 50% közötti) túllépése okozhat:

  • a nedvesség és a penész megjelenése
  • az atkák megjelenése
  • a bútorok és a padlóburkolat vetemedése
  • kellemetlen szagok


Általában a külső környezetből származó víz (eső, hó, köd stb.) leülepszik a külső falakon, és beszivárog a vakolatba. A hatékony külső szigetelés nemcsak hőszigetelő anyagokat tartalmaz, hanem párazáró fóliákat is, amelyek kondenzációgátló hatásúak, és megakadályozzák a nedvesség bejutását az otthonába.


Gyakran azonban a vízszigetelés belső szigeteléssel valósul meg, és fontos folyamat lehet az otthon építési fázisában. Különös figyelmet kell fordítani a pincékre és a tetőkre, amelyek gyakran érintkeznek a talajvízzel és a csapadékkal. A pincék esetében olyan módszereket alkalmaznak, mint a falak kristályos membránnal történő vízszigetelése, valamint a vízelvezető módszerek és a beton tömeges vízszigetelése (ahol maga a beton összetétele is érintett). A tető esetében bitumenes membránnal kezelik.

3. Ha hangszigetelni szeretné otthonát – Hangszigetelés


Nem számít, hogy mennyire csendes az a terület, ahol él vagy dolgozik, teljesen el kell szigetelni a civilizációtól, hogy soha ne legyenek zajproblémái. Az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a zajszennyezés nagy kockázatot jelent az egészségre, és stresszt, alvászavarokat, magas vérnyomást, fülzúgást okozhat, sőt fokozatos hallásvesztéshez is vezethet.

Ha a zajszennyezés, amellyel nap mint nap szembesül (közlekedés, építkezések, ipari területek, repülőgépek stb. zaja), nehezen elkerülhető, a kültéri szigetelés segíthet megakadályozni, hogy ez a zaj nagy része bejusson otthonába. Jó anyag az alumínium külső tekercs, amely 10 decibellel csökkentheti a külső zajokat, és jó hőszigetelő. A kettős üvegezés a hangszigetelésben is fontos szerepet játszik.

Ha azonban távol szeretné tartani a zajt otthonától, a legbiztosabb módszer a belső szigetelés. Az előnyben részesített anyagok továbbra is az expandált polisztirol (fémprofilokra rögzítve) és az ásványgyapot, mindkét esetben a szigetelést gipszkarton rétegekkel vagy vékony falakkal borítják.

You might also enjoy