LogoHome

Importanța etanșeității aerului

Importanța și avantajele etanșeității aerului

Problema etanșeității aerului a apărut odată cu apariția caselor pasive. În trecut, constructorii și proiectanții erau mai interesați de conceptul de perete respirabil. Clădirile moderne de astăzi, conștiente de consumul de energie, adoptă toate metodele care pot duce la reducerea pierderilor de căldură. În plus, o etanșeitate excelentă la aer ajută, de asemenea, la prevenirea problemelor și a deteriorării clădirii cauzate de condens, prin reducerea la minimum a mișcării necontrolate a aerului.


Cu toate acestea, este foarte important de subliniat faptul că oricine are nevoie de etanșeitate trebuie să asigure, de asemenea, o ventilație adecvată.

(În cazul caselor pasive, se folosește întotdeauna ventilația cu recuperare de căldură). De multe ori, acest lucru nu este luat în considerare, astfel încât, din păcate, ne putem confrunta cu erori de construcție și de proiectare în legătură cu renovarea clădirilor vechi (sau chiar, în cazul construcțiilor noi, dacă nu sunt suficient de bine gândite).

În clădirile tradiționale, ca să simplificăm, efectul de “uscare” al încălzirii înseamnă că umiditatea este scăzută în timpul iernii.

Modernizarea izolației termice și proiectarea unei anvelope a clădirii mult mai etanșe și mai dense (ferestre și uși din plastic, suprafețe etanșe) poate duce la o creștere a umidității în spațiul de locuit. Acest lucru, coroborat cu temperaturi de suprafață mai scăzute la nivel local din cauza posibilelor punți termice reziduale, poate duce la apariția umidității și chiar a mucegaiului.
Existența etanșeității la aer ar trebui verificată prin intermediul unui test, care este obligatoriu pentru ca locuințele pasive să fie certificate.


Acest test ar trebui efectuat imediat după ce a fost finalizată anvelopa etanșă a clădirii (ferestre, uși), deoarece este încă posibilă identificarea clară a punctelor de scurgere și repararea acestora la un cost în general scăzut. În cazul defectelor cauzate de scurgeri de aer, viteza fluxului de aer poate fi chiar măsurată cu un instrument Defecte și puncte de scurgere tipice: îmbinări între pereții exteriori, acoperișuri sau plăci de pardoseală, modificări de materiale, instalații de uși și ferestre, treceri de cabluri și țevi, instalații electrice și mecanice.

Deci, de ce este importantă etanșeitatea aerului?

  • Pentru a evita condensarea vaporilor de apă în interiorul structurii. În cazul în care aerul și condensul dintr-o încăpere caldă, încălzită și, prin urmare, umedă (de exemplu, bucătărie, baie) pot ajunge în partea mai rece a structurii clădirii, se pot condensa acolo și pot atinge punctul de rouă (care este în general de 12,6 C la 20C grade și 50% umiditate), provocând daune structurale.
  • Pentru a evita fenomenele de curent de aer. La îmbinările necomprimate se pot dezvolta curenți de aer necontrolați, ceea ce poate perturba confortul ocupanților, de exemplu, pe timp de iarnă cu vânt.
  • Evitați podelele reci. După cum știm, aerul rece se deplasează în jos. În plus față de condițiile de iarnă, aerul exterior pătrunde, de asemenea, în principal prin părțile inferioare ale clădirii. Acest lucru poate duce la podele neplăcut de reci la nivelul inferior al locuinței.
  • Din motive acustice. Chiar și golurile foarte înguste din structura clădirii pot cauza o reducere bruscă a atenuării zgomotului.
  • Un alt aspect important pentru casele pasive este că schimbul de aer necontrolat afectează negativ eficiența sistemului de ventilație.
  • Principiul izolației termice se bazează pe efectul “izolator” al aerului aproape nemișcat închis în structură. În cazul în care aerul trece prin materialul izolator, o mare parte din energia termică stocată în aer este extrasă, astfel încât capacitatea de izolare termică este mult redusă.
  • Mișcarea necontrolată a aerului poate duce chiar la pătrunderea poluanților în spațiul de locuit.
  • Și nu în ultimul rând, deoarece clădirile bine izolate din zilele noastre au o pierdere de ventilație foarte mare ca proporție din pierderea totală de căldură, de până la 50%. Etanșeitatea insuficientă a structurii și energia termică care se scurge prin ea provoacă pierderi semnificative de energie.

You might also enjoy

Házkalkulátor kisokos

A tervezés és az árkalkuláció bonyolult folyamat lehet, így jön képbe a legújabb faszerkezetű házkalkulátorunk, amely segít eligazodni a használatának világában.