Cum funcționează unei sistem de fotovoltaic?
Panourile solare produc electricitate din razele soarelui. Energia produsă poate fi injectată direct în rețea, poate fi răscumpărată de către compania de utilități sau poate fi stocată în baterii pentru a fi utilizată ulterior.
O celulă solară sau o celulă fotovoltaică este un dispozitiv în stare solidă care convertește radiația electromagnetică (captarea fotonilor) direct în energie electrică.
Conversia de energie se bazează pe faptul că absorbția radiației generează particule încărcate capabile de mișcare. Sunt forțate să se deplaseze în mod ordonat de câmpul electric încorporat în dispozitiv datorită diferenței de potențial electrochimic și a muncii de ieșire a electronilor. Adică se generează un curent electric.
Acest fenomen are loc și în lămpile cu descărcare în arc, fără a fi nevoie doar de lumina solară. Celulele solare sunt realizate din plachete subțiri de siliciu. Sunt montate pe diferite suprafețe de suport, asigurând astfel rigiditatea și rezistența la deteriorare a celulei.
Atomii cu proprietăți specifice sunt difuzați în straturile de siliciu, rezultând un semiconductor contaminat. Unii dintre atomii de impuritate au un surplus de electroni. În timp ce alții au un deficit de electroni în comparație cu siliciul suport.
Dacă fotonii care compun lumina se ciocnesc cu un atom care are un surplus de electroni, îl vor doborî și vor iniția un flux de electroni, adică un curent continuu va curge într-o rețea închisă. Lumina determină generarea unei tensiuni continue între polii celulei solare. Astfel, celula solară poate fi considerată ca un generator de curent.