LogoHome

Az optimális ventilláció, avagy a klíma hátrányai

Ventilația casei

Az optimális ventilláció, avagy a klíma hátrányai:

  • A nyári forróság elleni védekezés legismertebb formája a klíma használata, azonban az újgenerációs házak építésénél előtérbe kerültek a szellőztető rendszerek is. Ennek egyik oka az energiatakarékosság, a másik pedig az egészségtudatosság.
  • A klímák ugyanazt a levegőt forgatják a helyiségben, így ablaknyitás nélkül nem kerül friss levegő a rendszerbe. Ha nem figyelünk oda a rendszeres tisztításra, akkor a klíma szűrőjében megtelepedhetnek a különböző baktériumok és gombák, melyek légúti betegségekhez is vezethetnek.
    A szellőztető rendszerek folyamatosan cserélik a helyiség levegőjét, tehát ablaknyitás nélkül is friss levegőhöz juthatunk. Van aki azért választja inkább a klímát, mert a nyári időszakban szenved a pollenektől és próbálja minél jobban elszigetelni a lakást a kinti levegőtől. Azonban az allergiásoknak sem kell és nem is egészséges lemondaniuk a friss levegőről, mivel a szellőztetők pollenszűrővel is felszerelhetők.
  • Energiatakarékosság szempontjából sem a legkedvezőbb megoldás a klíma, hiszen a hűtéshez az elektromos hálózatból nyer energiát, ami meg fog látszani a villanyszámlán is. Akik a 20 fok körüli hőmérsékletet kedvelik, azoknál a meleg nyári hónapokban szinte folyamatosan kell, hogy menjen klíma.

A megfelelő ventillátorok nagy előnye, hogy a kiáramló levegőt használja fel a friss levegő hűtéséhez, így nem használja feleslegesen az áramot. A téli hónapokban ez ugyan így igaz, csak ekkor felmelegíti a kintről érkező levegőt a szobából távozó levegő hőmérsékletére.

Sokan panaszkodnak a jellegzetes morgó hangra, amit kiad a készülék. Ez azért is problémás, mivel a készüléknek a nap 24 órájában mennie kell, hiszen csak úgy lehet folyamatosan biztosítani a megfelelő meleg hőmérsékletet. A mai készülékeknél ma már ez a hang nagyon minimális, nagyon csendes.

Összességében elmondható, hogy hosszútávon a hővisszanyerős rendszerek jobban megérik, mivel télen-nyáron használhatók alacsony energiahasználat mellett. Lehet bármilyen jó a nyílászárónk, ha nem tudjuk a szellőztetést ablaknyitás nélkül megoldani, akkor az utcát fogjuk hűteni/fűteni.

Ha a mesterséges szellőztetésről többet szeretnél tudni, ajánljuk figyelmedbe a következő cikkünket amely a passzívházakról szól: https://celiqum.ro/melyek-a-passzivhaz-elonyei-es-hatranyai/

You might also enjoy